Zbliża się kolejna edycja Europy na Widelcu
Parada kucharzy, podniebna restauracji i 36 potraw do skosztowania. Zbliża się kolejna edycja Europy na Widelcu, czyli ogromnego wrocławskiego kulinarnego festiwalu. Odbędzie się w pierwszy weekend czerwca (3-4.05), a tematem przewodnim w tym roku będzie Europejska Stolica Kultury.
Poznamy kuchnie miast, które przez lata dzierżyły ten tytuł – mówi współtwórca festiwalu Robert Makłowicz:
Czego zatem będziemy mogli skosztować?
A to tylko niektóre z potraw z całego kontynentu. Wrocław także ma swoje kulinarne tradycje. Naszemu miastu będzie poświęcony na festiwalu cały piątek. Jak się okazuje, przed wojną Breslau było miastem… szparagów. Jednak w PRL-u poszło to, jak wszystko co poniemieckie, w zapomnienie. Przemiany ustrojowe pozwoliły jednak, by Wrocław znów stał się szparagową stolicą, opowiada Makłowicz:
Europa na Widelcu to festiwal ważny dla całej gastronomicznej branży. Spotyka się tu wielu znamienitych szefów kuchni z całego kraju, podkreśla Makłowicz:
Jak mówi Makłowicz, kultura i jedzenie są nierozerwalnie ze sobą związane bo, w odróżnieniu od zwierząt, jemy nie tylko po to, by przeżyć. Porcje degustacyjne na festiwalu będą kosztowały 5 złotych. Dochód zostanie przeznaczony na wsparcie wrocławskiego gastronomika.