Soki do zadań specjlanych
Trwają badania na temat traktowania zimną plazmą atmosferyczną między innymi soków i napojów owocowych. Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej udowodnili już, że takie napoje mają nie tylko większą wartość odżywcza i dłuższy okres przydatności, ale też właściwości przeciwnowotworowe.
Co to jest zimna plazma?
Zimna plazma jest generowana przez prąd o wysokim napięciu i określonej częstotliwości, powstaje przy odpowiednio niskich temperaturach i gęstościach, na przykład podczas wyładowań atmosferycznych lub w zbudowanych przez człowieka urządzeniach.
Jakie ma to zastosowanie w żywności?
Możemy wykorzystać ją na przykład w oczyszczaniu produktów żywnościowych z mikroorganizmów. Jej główną zaletą w odróżnieniu od tradycyjnych metod usunięciu szkodliwych substancji w żywności, takich jak obróbka termiczna, plazma prawie nie zmienia struktury ani właściwości odżywczych i smakowych produktów. Zaobserwowano również lepszą bioprzyswajalność takich metali jak: magnez, mangan czy cynk, oraz co ważne uwagi, wydłużenie okresu przydatności soków do spożycia po otwarciu. W przypadku soków pomarańczowych to co najmniej 26 dni. Co najbardziej jednak zaskakujące – zimna plazma atmosferyczna sprawia, że sok staje się cytotoksyczny dla komórek nowotworowych, jednocześnie nie wpływając na komórki prawidłowe.
Zaczęliśmy od analizy właściwości fizyko-chemicznych soków, m.in. barwy, zawartości całkowitej cukrów i polifenoli, ale równie ważne było dla nas to, czy takie „poplazmowe” soki są bezpieczne do spożycia – opowiada dr hab. inż. Anna Dzimitrowicz.
Czy tak przetworzone soki mogą stanowić profilaktykę nowotworową?
Naukowcy na tym etapie badań nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy poddane obróbce plazmowej soki mogą wspierać profilaktykę nowotworową albo stanowić wspomaganie leczenia. Potrzeba jeszcze wielu badań.
To, czym się obecnie zajmujemy, to badania wstępne- stwierdza dr hab. Anna Dzimitrowicz
Badacze poszukują teraz finansowania, między innymi na projekt, w ramach którego przeprowadzone zostaną testy biologiczne, po których będzie można stwierdzić, że spożywanie soków poddanych działaniu zimnej plazmy atmosferycznej jest bezpieczne.