Radio Gra Wrocław

Bazar Komandor nie marnuje. Na targowisku postawiono lodówkę społeczną

Od piątku na bazarze przy ul. Komandorskiej działa nowa jadłodzielnia i regał do wymiany książek, płyt czy gier. To kolejne tego typu miejsce na wrocławskich targowiskach. Wszystko po to, by dawać niepotrzebnym rzeczom drugie życie i nie marnować jedzenia – co jest szczególnie ważne w kontekście zbliżających się świąt Wielkanocnych.

/materiały prasowe/UMW

Bazar Komandor to miejsce codziennie odwiedzane przez mieszkańców osiedla Powstańców Śląskich. Przy okazji zakupów można teraz także skorzystać z nowej lodówki i zostawić w niej nadwyżkę zdatnego do spożycia jedzenia. Pojawił się również regał do wymiany niepotrzebnych rzeczy takich, jak książki, płyty, doniczki czy gry planszowe.

Warto korzystać z potencjału miejskich targowisk i bazarów. Dlatego w zeszłym roku zapoczątkowaliśmy akcję „Targowiska nie marnują”. Tą akcją pokazujemy tym samym inny wymiar bazarów. Jesienią podobne miejsca zostały utworzone na targowisku przy ul. Niedźwiedziej oraz Ryneczku Jemiołowa. Dzisiejsze targowiska to nie tylko handel, ale również wiele inicjatyw społecznych, współpraca z kupcami

– podkreśla Małgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego

/materiały prasowe/UMW

Co można zostawić w jadłodzielni?

W jadłodzielni można oddać m.in. pieczywo, owoce, warzywa czy własne wyroby z informacją o opisie potrawy i datą przygotowania. Skorzystają z nich inni mieszkańcy, odwiedzający bazar. Akcja jest elementem miejskiej kampanii „Wrocław nie marnuje” zachęcającej mieszkańców do życia w stylu less waste.

W ten sposób zachęcamy mieszkańców do życia w stylu less waste, do zmiany codziennych nawyków związanych między innymi z nadmierną konsumpcją. Dzisiejsze wydarzenie jest tego świetnym przykładem. Z jadłodzielni może skorzystać każdy, bez względu na status społeczny. W ramach towarzyszącego pikniku ekologicznego przygotowaliśmy również pokaz gotowania z resztek jedzenia czy degustację lokalnych produktów, dostępnych na bazarze na co dzień. To niezwykle ważne, by pokazywać mieszkańcom inne, bardziej ekologiczne rozwiązania

– podkreśla Małgorzata Brykarz, dyrektorka Wydziału Klimatu i Energii.

Podczas otwarcia nowej jadłodzielni przy ul. Radosnej przygotowano także zajęcia z tworzenia własnych dekoracji świątecznych, pogadanki dla dzieci o niemarnowaniu żywności i wody oraz animacje z Rekinem i Ośmiornicą przygotowane przez MPWiK.

Fundatorem nowej lodówki jest firma Whirlpool Corporation

Co roku w Polsce marnuje się około pięciu milionów ton żywności – a nadchodzą święta Wielkanocne. W tym okresie szykujemy bardzo dużo potraw, czasami bezrefleksyjnie. Po świętach okazuje się, że nie wiemy, co zrobić z nadwyżką jedzenia. Właśnie po to są miejsca takie, jak to

– mówi Zygmunt Łopalewski, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej Whirlpool.

Bazar Komandor funkcjonuje od 1992 r. i jest miejscem pracy dla ponad 100 podmiotów gospodarczych zatrudniających 300 pracowników. Można tu kupić rodzime owoce i warzywa, wiele artykułów regionalnych z Doliny Baryczy czy artykuły przemysłowe.

Widzimy, że wielu naszych handlowców pozostawia na co dzień jedzenie, które ma lekkie wady. Te towary pozostawione na stoiskach są później zabierane przez okolicznych mieszkańców i przez nich wykorzystywane. Powstanie lodówki społecznej ułatwi naszym handlowcom przekazanie tych towarów okolicznym mieszkańcom. Zachęcamy także samych mieszkańców do przynoszenia produktów, które w domach są często niepotrzebne

– Roman Rotnicki, Prezes Bazaru Komandor.

/materiały prasowe/UMW