Dziś robimy babeczki na Dzień Niepodległości. Biało- czerwone smakołyki nie są łatwe i szybkie, ale za to bardzo efektowne. W sam raz na 11 listopada. Spróbujecie?
Babeczki na Dzień Niepodległości
Potrzebujemy:
400 g mąki, 225 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 białka, 200 ml mleka, 150 g miękkiego masła. Musimy mieć barwnik spożywczy, taki w paście, do kupienia w marketach, oczywiście w kolorze czerwonym, dodamy go tyle, by kolor był odpowiednio mocny.
Babeczki na Dzień Niepodległości. Przygotowanie
Piekarnika należy nagrzać do temperatury 1800 stopni (góra- dół). Mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy, dodajemy miękkie masło.
Teraz wyrabiamy ciasto, w naszej kuchni ugnietliśmy te rękami, można oczywiście z pomocą miksera. W osobnej misce ubijamy białka z mlekiem.
Do ciasta dodajemy pianę i miksujemy do połączenia. Teraz należy ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać barwnika w kolorze czerwonym. Trzeba to zrobić według uznania, by kolor był intensywny, tak jak chcemy.
Babeczki na Dzień Niepodległości. Pieczenie
Pojemniki z papierkami do babeczek można napełniać za pomocą rękawów cukierniczych, można też po prostu użyć łyżeczek. Napełniać je w taki sposób, by po jednej stronie było ciasto jasne, po drugiej- czerwone. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy i ozdabiamy, w naszej kuchni użyliśmy pudrów cukierniczych: białego i czerwonego.