Chili, jalapeno, habanero. Za oknem chłód, jednak za sprawą tych papryczek, może być naprawdę bardzo gorąco. Dzisiaj, 22 stycznia obchodzimy światowy dzień ostrego sosu. Skąd pochodzi?
KARAIBY
Przyjmuje się, że to właśnie ten w całości położony na morzu region jest królestwem wszystkich ostrych sosów. Pierwsze wzmianki o produkowanym tutaj sosie na bazie czerwonych strąków papryki chili, octu, cukru i soli sięgają XIX wieku.
Karaiby posiadają wiele odmian papryk. Jednak swój unikalny charakter i ostrość szczególnie zawdzięczają jednej z nich. Jest to papryka scotch bonnet. Niezwykle aromatyczna, uważana za jedną z najostrzejszych odmian chili jest bazą dla większości potraw tamtejszej kuchni. Zarówno jako dodatek czy też formie domowej roboty sosu zwanym- pepper sauce. Jej ostrość waha się między 80,000 do 400,000 jednostek ostrości w skali Scoville’a.
Czym jest Skala Scoville’a?
Jest to skala ostrości, która porządkuje produkty pod względem zawartości kapsaicyna, czyli substancji odpowiadającej za odczuwanie ostrości w danym produkcie. Skale wymyślił amerykański chemik Wilbura Scoville w 1912 roku.
Najostrzejsze dania i papryki świata
Miano najostrzejszej do tej pory wyhodowanej papryki należy do „Pepper X”.
- 3 180 000-5 300 000 papryka Pepper X – najostrzejsza papryka chili, wyhodowana w 2018 r.
- 2 480 000-3 180 000 papryka Dragon’s Breath – papryka chili, wyhodowana w 2017 r.
- 1 641 183-2 480 000 papryka Carolina Reaper – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2017 r.
- 1 463 700-1 641 183 papryka Trinidad Scorpion Butch T – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2011 r.
- 855 000–1 075 000 papryka Naga Jolokia – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2007 r.
Najostrzejszą potrawą świata jest kurczak curry z papryczkami Naga Infinity, przyrządzany w restauracji Grantham. Jego moc szacuje się na poziomie 6 milionów punktów w skali Scoville’a. To tyle, co gaz pieprzowy!
Najostrzejsze sosy dostępne w sprzedaży w Polsce:
- Satan’s Blood- ok. 800.000
- Blair’s Ultra Death Sauce- 800.000 a 1.100.000
- Blair’s 3 AM sauce- ok. 2.000.000
- Mad Dog 44 Magnum Pepper Extract- ok. 4.000.000
- Black Mamba 6 Get Bitten- ok. 6.000.000
Autor: Kamil Durkacz