Jak nie marnować jedzenia, czyli projekt „Światło w lodówce”
Podczas epidemii zrobiłeś zapasy jedzeniowe, a teraz niekoniecznie wiesz jak się z nimi uporać, aby ich nie wyrzucić? Może zazwyczaj kupujesz zbyt wiele i potem niekoniecznie wiesz co z tym zrobić? Z pomocą przychodzi Aleksandra Bolek i jej projekt „Światło w lodówce” z tegorocznej edycji Mikrograntów.
Dzisiaj rozmawiamy właśnie z nią o problemie marnowania żywności, less waste i jej projekcie.
Zapytaliśmy również o kilka prostych trików, dzięki którym możemy ograniczyć marnowanie żywności…
I jak dodaje Aleksandra Bolek – oznacza to, że przed wyjściem na zakupy, zajrzyjmy co już w tej lodówce mamy, co wymaga np. natychmiastowej obróbki termicznej i spróbujmy to wykorzystać.
Dobrym sposobem jest również inspirowanie się przepisami, a niekoniecznie odtwarzanie ich w 100%…
A jak poradzić sobie z tymi ewentualnymi zapasami, które zrobione zostały podczas epidemii?
Z powodów epidemii projekt „Światło w lodówce” musiał nieco zmienić swoją formę i np. pierwsze zaplanowane wydarzenie odbędzie się online. W internecie pojawią się specjalne Kulinarne wideoporadniki…
Oprócz takiego warsztatu online, jesienią planowane są dwa wydarzenia kulinarne. W ramach warsztatów „Czerstwe” uczestnicy zapoznają się z przepisami na bazie czerstwego pieczywa. Drugie ze spotkań zatytułowane „Zwiędłe” dotyczyło będzie natomiast warzyw i owoców. W programie przewidziano także m.in. warsztaty z domowej produkcji środków czystości i kosmetyków. Po zakończeniu całego cyklu warsztatów powstanie edukacyjna broszura.
Szczegóły znajdziemy między innymi na fanpage Karłowice gotują – się