Radio Gra Wrocław

Kucharz i kelner to zawody przyszłości!

Chcą, by zawód kucharza i kelnera wzmocnił swoją wartość. Wrocławskie Technikum Gastronomiczne obchodzi swoje 70-lecie i oferuje nową jakość edukacji. Na lekcjach młodzieży towarzyszyć będą profesjonalni kucharze, a producenci regionalnej żywności odsłonią przed uczniami tajniki swoich przepisów. 

Mówi dyrektor Zespółu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, Małgorzata Frydel.

gastro1

Nauka w szkole zawodowej to żaden wstyd. Uczniowie wrocławskiego technikum gastronomicznego mogą pochwalić się udziałem i sukcesami w zagranicznych konkursach.

gastro2

W branży gastronomicznej brakuje pracowników. Szczególnie profesjonalnych kucharzy i kelnerów. Sztuki kulinarnej muszą więc uczyć zawodowcy, zaznacza Grzegorz Pomietło, szef kuchni restauracji Art Hotel.

gastro3

 

Zapytaliśmy uczniów Wrocławskiego Technikum Gastronomicznego, co sądzą o pomyśle współpracy z profesjonalistami.

gastro4

Szkołę na początku marca odwiedzą również przedsiębiorcy, którzy przedstawią swoje oczekiwania wobec młodych kucharzy i kelnerów. Dzięki temu zdobywana przez nich wiedza, będzie naprawdę przydatna.

foto: Paweł Jakubek, Kocham Jeść