Chcą, by zawód kucharza i kelnera wzmocnił swoją wartość. Wrocławskie Technikum Gastronomiczne obchodzi swoje 70-lecie i oferuje nową jakość edukacji. Na lekcjach młodzieży towarzyszyć będą profesjonalni kucharze, a producenci regionalnej żywności odsłonią przed uczniami tajniki swoich przepisów.

Mówi dyrektor Zespółu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, Małgorzata Frydel.
Nauka w szkole zawodowej to żaden wstyd. Uczniowie wrocławskiego technikum gastronomicznego mogą pochwalić się udziałem i sukcesami w zagranicznych konkursach.
W branży gastronomicznej brakuje pracowników. Szczególnie profesjonalnych kucharzy i kelnerów. Sztuki kulinarnej muszą więc uczyć zawodowcy, zaznacza Grzegorz Pomietło, szef kuchni restauracji Art Hotel.
Zapytaliśmy uczniów Wrocławskiego Technikum Gastronomicznego, co sądzą o pomyśle współpracy z profesjonalistami.
Szkołę na początku marca odwiedzą również przedsiębiorcy, którzy przedstawią swoje oczekiwania wobec młodych kucharzy i kelnerów. Dzięki temu zdobywana przez nich wiedza, będzie naprawdę przydatna.
foto: Paweł Jakubek, Kocham Jeść