W sobotę na Tarnogaju przy ulicy Henrykowskiego 2, przed siedzibą rady osiedla, stanęła siedemnasta we Wrocławiu Jadłodzielnia Foodsharing Wrocław. Jej celem jest ograniczenie marnowania jedzenia.

Na czym polegają Jadłodzielnie?
Jadłodzielnie to punkty pomagające zagospodarować nadwyżkowe jedzenie. W praktyce oznacza to, że oddajemy tylko wtedy, gdy np. ugotowaliśmy za dużo, zostało nam po uroczystości lub wyjeżdżamy – tłumaczy Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław.
Idea Jadłodzielni znana nam była od dawna. Zależało nam, by także mieszkańcy naszego osiedla mieli dostęp do miejsca dzielenia się żywnością
– mówi radna osiedlowa, Jessica Wolska-Myszko.
Czym różni się Jadłodzielnia od lodówki społecznej?
Jadłodzielnie we Wrocławiu prowadzi Foodsharing Wrocław i chodzi przede wszystkim o niemarnowanie jedzenia. Dostarczyć może je każdy i KAŻDY może się częstować. Bo przede wszystkim walczymy o to żeby jedzenie nie trafiało do kosza. Lodówki społeczne mają na celu pomoc najuboższym i do nich kierowana jest ta oferta.
Foodsharing. Na czym polega i skąd się wziął?
Pojawił się w Polsce w 2016 roku na wzór niemieckich „fairteiler” – jako odpowiedź na rosnący problem marnowania żywności. Inicjatywa szybko przyjęła się w stolicy, by w ciągu kilku lat rozwinąć się w ponad 30 polskich miastach.
W ramach ruchu społecznego wspólnie z Partnerami tworzymy punkty do wymiany nadwyżek spożywczych nazywane Jadłodzielniami. Można tutaj przynosić dobre jedzenie, którego mamy w nadmiarze, a także częstować się tym, co pozostawili inni
– przekazują organizatorzy inicjatywy.
Dużą rolę odgrywają wolontariusze, nazywani również „Ratownikami Żywności”, którzy odbierają niesprzedaną żywność z targowisk, piekarni, restauracji i cateringów, aby nie trafiła do kosza, i umieszczają ją w Jadłodzielniach. Kilkanaście osób w ciągu jednego tygodnia ratuje w sumie około pół tony żywności, a to tylko w wolnym czasie.
Jak to wygląda w statystykach?
- 17 Jadłodzielni
- XII 2016 – V 2017- działalność pierwszej Jadłodzielni – DS Arka [nieistniejąca]
- 45 wolontariuszy działających w ramach ruchu Foodsharing
- Ponad 500kg żywności ratowanej tygodniowo (26 ton rocznie)
- Prelekcje o niemarnowaniu, warsztaty dla dzieci, współpraca ze szkołami w ramach edukacji o niemarnowaniu żywności, budowanie odpowiedzialności i szacunku do jedzenia
Listę zarówno lodówek społecznych, jak i Jadłodzielni znajdziecie tutaj.