Radio Gra Wrocław

Narodowy dzień pizzy we Włoszech. Jak zrobić dobrą pizzę? (PRZEPIS)

Choć kojarzy nam się głównie ze słoneczną Italią, mało kto ma świadomość, że wywodzi się z Grecji. Dzisiaj, 17 stycznia obchodzimy narodowy dzień pizzy we Włoszech.

pizza
/Kamil Durkacz, Radio GRA

Grecja, Rzym czy USA?

Pierwotnie mieszkańcy Grecji wypiekali proste, pszenne placki posmarowane oliwą i czosnkiem. Przysmak ten popularny stał się wśród Rzymian, którzy po zdobyciu Grecji inspirowali się tamtejszą kuchnią. Swoją odmianę pizzy mają też Stany Zjednoczone. Nowojorską pizzą, po brzegi wypełnioną serem zajadają się miliony. Dawniej danie dla biedniejszej części społeczeństwa, dziś kultowa potrawa, która na stałe zagościła w naszej diecie. Ale jaka jest najlepsza?

O to zapytaliśmy naszych słuchaczy. Najczęściej przewijającą się odpowiedzią była „Neapolitańska”.

Jaka jest największa zbrodnia jeśli chodzi o pizzę? Najwięcej kontrowersji wciąż wzbudza ananas.

Włoskie zasady, które Polacy łamią nagminnie? Króluje keczup i sos czosnkowy.

Najdziwniejsze połączenia składników? „Anchois, kapary, oliwki i kukurydza”.

Jak zrobić smaczną pizzę? Podstawą jest dobre ciasto i odpowiednia temperatura.

– mówił Szymon, pracownik (pizzaoilo) jednej z wrocławskich restauracji. 


Autor: Kamil Durkacz