15 karpi koi wpłynęło dzisiaj do stawu w Ogrodzie Japońskim. Przed wpuszczeniem do wody musiały się jednak zaadaptować do nowego środowiska.
Kolorowe ryby od lat są symbolem wrocławskiego ogrodu i trudno jest sobie w stanie wyobrazić zwiedzanie tego miejsca bez nich. Cieszą oko zwiedzających, zwłaszcza w słoneczne dni, uwagę przykuwa nietypowe ubarwienie, bardzo rzadko występujące w polskich rzekach czy jeziorach. Jednak jaka jest historia ryb o tak licznej palecie barw, wzorów i kształtów?
Odmiana karpia ozdobnego, czyli Nishiki-goi ma ponad 200 lat. Pierwsze wzmianki o mutacji hodowlanych harpii spożywczych pochodzą z XVII wieku w okolicach miast Nagaoka, Ojiya i Uonuma. Za miejsce narodzin tego gatunku uznaje się małą wioskę Yamakoshi. Region ten słynie z obfitych i mroźnych zim, podczas których mieszkająca tam społeczność bardzo często odcięta była od zapasów pożywienia, niekiedy nawet przez kilka miesięcy.
Na ratunek mieszkańcom przyszły karpie, które były cennym źródłem białka. W okresie letnim hodowcy trzymali ryby w zbiornikach irygacyjnych, zimą przenosili je do przydomowych stawów, przykrywając zbiornik pokrywami, w celu ochrony przed mrozem i śniegiem. W szczególnych przypadkach ludzie trzymali ryby w piwnicy.
Pierwsza selekcja i hodowla na większą skalę rozpoczęła się dopiero na początku XIX wieku. Wyodrębniono około 120 odmian, różniących się od siebie kolorem, rozmiarem, połyskiem, układem plam i łusek. Bardzo popularną obecnie odmianę czerwono-białą uzyskano w 1889 roku. A dokładnie 100 lat później zorganizowano pierwsze targi tych wspaniałych ryb, tak zwaną „wioskę karpi brokatowych”. Można tam podziwiać ogromnej ilości odmiany karpi koi, a także dowiedzieć się ciekawych informacji na temat historii ich hodowli.
Namiastkę klimatu towarzyszącego wiosce karpi możemy podziwiać we wrocławskim Ogrodzie Japońskim, zwłaszcza teraz gdy nowe ryby właśnie zasiedliły staw.