Radio Gra Wrocław

Pieczona owsianka z bananem i masłem orzechowym

To nie jest wymagające danie a przyda się ten przepis jako opcja na śniadanie. Polecamy Wam płatki owsiane miksowane z bananem i masłem orzechowym. Można do środka dorzucić żurawinę czy rodzynki. Słodzone miodem.

Potrzebujemy:

Szklankę płatków owsianych, 1 banan, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka. Do tego dodajemy łyżkę masła orzechowego i 2 łyżki miodu, choć sprawdzi się także syrop klonowy. Teraz dodajemy jeszcze łyżkę cukru waniliowego oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Wszystko blendujemy.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do miseczek do zapiekania, z tego przepisu wyszły nam dwie owsianki w miseczkach na około 200 ml. Zapiekamy masę w temperaturze 180 stopni, góra- dół, około 20 minut. Na górze można posypać posiekaną czekoladą.

Smacznego!