Radio Gra Wrocław

Przepisy na Wielkanoc: na domowy chrzan, majonez i jajka w kminku!

Dziś w naszej radiowej kuchni na tydzień przed wiosennymi świętami, mamy dla Was kilka propozycji. To przepisy na Wielkanoc. Sprawdź jak zrobić domowy chrzan, majonez czy sos tatarski, jak przygotować jajka w kminku!

Przepisy na Wielkanoc: domowy chrzan

I wersja:

  • 2 korzenie chrzanu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki gorącej wody

II wersja:

  • 2 korzenie chrzanu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
    pół szklanki śmietany 18%
Przepisy na Wielkanoc
Chrzan przygotowany do tarcia

Jak zrobić tarty chrzan?

Korzenie obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał, dopraw solą i cukrem. W pierwsze wersji dodaj wodę, w drugiej- śmietanę. Wymieszaj, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Wersja ze śmietaną jest łagodniejsza, śmietany można dodać według upodobania. Chrzan idealnie pasuje do mięs, wędlin i jaj.

Przepisy na Wielkanoc: domowy majonez

  • 3 żółtka
  • łyżka musztardy stołowej
  • łyżka octu lub soku z cytryny
  • trochę cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml oleju

Żółtka, sól, cukier, musztardę oraz ocet umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj. Następnie cienką stróżką wlewaj olej.

Uwaga! Jeśli majonez się zwarzy, umieść żółtko w nowym naczyniu, zmiksuj i dodawaj powoli zwarzony majonez, mieszaj.

Przepisy na Wielkanoc: sos tatarski

  • domowy majonez ok 200 ml
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki marynowanych grzybków
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • sól i pieprz do smaku

Pietruszkę i cebulkę drobno posiekaj, cebulę, kapary, marynowane grzybki i ogórka pokrój w drobną kosteczkę.

Przepisy na Wielkanoc
Posiekane drobno dodatki

W misce umieść majonez, śmietanę i sok z cytryny – wymieszaj, następnie dodaj pokrojone składniki, ponownie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Przepisy na Wielkanoc
Sos tatarski z domowym majonezem

Przepisy na Wielkanoc: jajka z kminkiem

  • słoik
  • łupinki cebuli
  • 9 jajek
  • 3 łyżki kminku
  • 1,5 łyżki soli
Przepisy na Wielkanoc
Co potrzebujemy do jajek z kminkiem?

Jajka ugotuj w łupinkach cebuli. Jeżeli chcesz, żeby kolor był intensywniejszy, zostaw jajka na dłużej w wodzie z łupinkami. Jajka wyciągnij z wody i opłucz.

Przepisy na Wielkanoc
Jajka w cebuli mają piękny kolor

Zgnieć skorupkę tak, żeby zalewa mogła dostać się do środka.

Jajka włóż do słoika. Przygotuj zalewę: ugotuj wodę z 1,5 łyżką soli i kminkiem. Wlej ją do słoika. Pamiętaj, żeby wlać zalewę z kminkiem. Jeśli został w garnku, dodaj go do słoika. Do słoika możesz też dodać łupinki z cebuli.

Przepisy na Wielkanoc
Tak przygotowane jajka można jeść po dwóch dniach

Radio Gra Wrocław życzy: smacznych Świąt!