Dziś w naszej radiowej kuchni na tydzień przed wiosennymi świętami, mamy dla Was kilka propozycji. To przepisy na Wielkanoc. Sprawdź jak zrobić domowy chrzan, majonez czy sos tatarski, jak przygotować jajka w kminku!
Przepisy na Wielkanoc: domowy chrzan
I wersja:
- 2 korzenie chrzanu
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki gorącej wody
II wersja:
- 2 korzenie chrzanu
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
pół szklanki śmietany 18%

Jak zrobić tarty chrzan?
Korzenie obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał, dopraw solą i cukrem. W pierwsze wersji dodaj wodę, w drugiej- śmietanę. Wymieszaj, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Wersja ze śmietaną jest łagodniejsza, śmietany można dodać według upodobania. Chrzan idealnie pasuje do mięs, wędlin i jaj.
Przepisy na Wielkanoc: domowy majonez
- 3 żółtka
- łyżka musztardy stołowej
- łyżka octu lub soku z cytryny
- trochę cukru
- szczypta soli
- 250 ml oleju
Żółtka, sól, cukier, musztardę oraz ocet umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj. Następnie cienką stróżką wlewaj olej.
Uwaga! Jeśli majonez się zwarzy, umieść żółtko w nowym naczyniu, zmiksuj i dodawaj powoli zwarzony majonez, mieszaj.
Przepisy na Wielkanoc: sos tatarski
- domowy majonez ok 200 ml
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki marynowanych grzybków
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy
- sól i pieprz do smaku
Pietruszkę i cebulkę drobno posiekaj, cebulę, kapary, marynowane grzybki i ogórka pokrój w drobną kosteczkę.

W misce umieść majonez, śmietanę i sok z cytryny – wymieszaj, następnie dodaj pokrojone składniki, ponownie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Przepisy na Wielkanoc: jajka z kminkiem
- słoik
- łupinki cebuli
- 9 jajek
- 3 łyżki kminku
- 1,5 łyżki soli

Jajka ugotuj w łupinkach cebuli. Jeżeli chcesz, żeby kolor był intensywniejszy, zostaw jajka na dłużej w wodzie z łupinkami. Jajka wyciągnij z wody i opłucz.

Zgnieć skorupkę tak, żeby zalewa mogła dostać się do środka.
Jajka włóż do słoika. Przygotuj zalewę: ugotuj wodę z 1,5 łyżką soli i kminkiem. Wlej ją do słoika. Pamiętaj, żeby wlać zalewę z kminkiem. Jeśli został w garnku, dodaj go do słoika. Do słoika możesz też dodać łupinki z cebuli.

Radio Gra Wrocław życzy: smacznych Świąt!