Przygotujmy coś dobrego dla dzieci z okazji ich święta. Dla rodziców - coś dobrego oznacza - coś zdrowego, dla najmłodszych - coś słodkiego. Czy to się da połączyć?
Z Anną Lesz, blogerką kulinarną rozmawiała Martyna Wachtarczyk:
Można połączyć coś zdrowego, pysznego i jeszcze bardzo ładnie wyglądającego. Takimi różnymi słodkościami, które niepozornie wyglądają są chociażby kruche ciasteczka z ciecierzycy. Można też zrobić brownie, zresztą bardzo słodkie z buraka, babeczki z fasoli, aksamitny i słodki mus z batatów,a to wszystko nie ma grama białego cukru i też bardzo fajnie, efektownie wygląda. Na pewno takie słodkości mogłabym polecić dzieciom, tym bardziej, że one wyglądają jak klasyczne łakocie, klasyczne ciasta, babeczki tym bardziej nasze dzieci nie będą wiedziały, że zjadają ciasto z taką sporą ilością warzyw.
Czy to, że słodkości są tak naprawdę warzywami musi być naszą „słodką” tajemnicą? Czy jednak można im zdradzić całą prawdę o składzie produktów?
Ja jeszcze robię takie zagadki np. zapraszam małych gości do stołu serwuje klasyczne słodkości, ale też również takie zdrowe i proszę, żeby zjedli, a na koniec jest zagadka: Z czego to było? Mówię, że nie ma w tym mąki i nie ma w tym jajek. Co to może być? Na końcu ja odkrywam karty i mówię, że np. to ciasto zostało zrobione z ciecierzycy, a to z buraka. Jest wielkie zdziwienie, wielka radość, są mile zaskoczeni więc to też jest fajna w sumie gra i zabawa z dzieciakami, bo można przemycić te słodkości i spowodować uśmiech na twarzy dzieci, bo będą zaskoczone.
To czas na konkretną propozycję:
Na pewno mogę zaproponować mus z batatów. To będzie przepis, który też będzie odpowiedni dla najmłodszych słuchaczy naszego radia, ale tych starszych również. Przygotowanie jest bardzo proste. Należy ugotować jednego batata i zblendować go z jedną łyżeczką masła orzechowego, do tego dać trochę miodu, troszeczkę oliwy z oliwek i całość ozdobić listkami szałwii, albo mięty. Jest to bardzo słodkie, aksamitne, puszyste danie, a jednocześnie może stanowić bardzo smaczny i słodki deser.
Zaczęliśmy od deseru to czas na obiad? Co dobrego? Może frytki? Podobno zdrowe i pyszne są frytki z cukinii?
Przede wszystkim frytki z warzyw są mniej kaloryczne także na pewno można zaszaleć i są delikatnie słodkie. Ponadto frytki można zrobić nie tylko z cukinii, można zrobić też z dyni, można zrobić z buraków, a nawet marchewki. Tutaj możliwości mamy całkiem sporo, a zawsze na końcu wychodzi takie danie, które jest delikatnie słodkie i jednocześnie zdrowe. Najzdrowiej będzie przygotować tego typu frytki w piekarniku np. frytki z dyni można wykonać na dwa sposoby: można je wykonać z odrobiną tłuszczu, albo zrobić zupełnie beztłuszczowo, czyli wychodzi nam zupełnie zdrowa porcja frytek. To jest takie danie, które będzie smakować i dużym i małym smakoszom.
Możemy prosić o przepis? Posłuchaj:
A coś do picia?
Hitem teraz jest woda z truskawkami, właśnie pojawiły się Polskie truskawki więc polecam po prostu zalać truskawki wodą, one po jakimś czasie puszczą aromat, puszczą swój smak do wody to będzie taka naturalna smakowa woda, a gdy już ją wypijemy to możemy na deser zjeść taką truskawkę, która nam zostanie w szklance. Inną możliwością jest zrobienie domowej lemoniady, czyli po prostu zmiksowanie cytryny z woda i posłodzenie całości miodem, jest to bardzo smaczne. Taką ostatnią możliwością, nieco też warzywną jest woda z dodatkiem ogórka, mięty i cytryny to jest bardzo orzeźwiający napój, na pewno poleciłabym go na upały, które się już wielkimi krokami zbliżają.
Poleca Anna Lesz – blogerka kulinarna.