Radio Gra Wrocław

Sezon na truskawki: u nas mocno czekoladowe ciasto z truskawkami

Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami to jest sezonowa propozycja na ten weekend. Truskawki układamy na kremie z mascarpone, pod spodem mamy mocno czekoladowe ciasto. Fantastyczne, a jak pięknie wygląda!

Ciasto z truskawkami. Robimy ciasto

W rondelku rozpuszczamy 150 g masła, do którego wrzucamy 300 g czekolady deserowej (mogą być tylko dwie tabliczki i tak smak czekolady jest mocny). Mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.

Potrzebujemy 6 jajek, 2 z nich wbijamy do miski i dodajemy żółtka z pozostałych 4 jajek. Białka zostawiamy na pianę. 4 żółtka i 2 całe jajka wymieszać rózgą.

Cisto czekoladowe z truskawkami
Jajka trzeba rozmieszać rózgą

Następnie do jajek wlewamy czekoladę rozpuszczoną w maśle. Mieszamy, by powstała gładka, jedwabista masa.

4 białka ubijamy na pianę, pod koniec partiami dodając 150 g cukru. Pianę dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie łączymy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni (góra- dół).

Pieczemy 30 minut, 175 stopni, góra- dół

Ciasto z truskawkami. Robimy krem

Zimną śmietankę (250 ml 30%) ubijamy z mascarpone (250 g), dodajemy cukier wanilinowy. Trzeba ubijać na sztywną, gęstą pianę przez około 2 minuty. Pod koniec wmiksować śmietan-fix.

Ciasto z truskawkami. Wykładamy owoce

Upieczone ciasto studzimy, nie przerażajmy się, że opadnie w nim środek, tak ma być. To miejsce na krem.

Ciasto z truskawkami
Czekoladowe ciasto może opaść

Wykładamy krem na ostudzony spód i ozdabiamy truskawkami, pokrojonymi na kawałki. Można posypać cukrem pudrem i ozdobić gałązkami mięty.

Wygląda świetnie!

Smacznego!

Czytaj także: