Radio Gra Wrocław

Sprawdź przepis na świąteczne pierniki prosto z Torunia

Pieczenie pierników to jedna z najpiękniejszych tradycji adwentowych, która wypełnia dom aromatem korzennych przypraw i świąteczną atmosferą. W okresie poprzedzającym Boże Narodzenie, wiele polskich rodzin gromadzi się w kuchni, by wspólnie przygotować te pyszne ciasteczka.

Świąteczny przysmak

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez świątecznych pierników. Jak pierniki to oczywiście Toruń, miasto słynące z tych charakterystycznych wypieków. W związku z tym przepisu na świąteczne pierniki szukaliśmy w Muzeum Toruńskiego Piernika. Zgodnie z tradycją, ciasto na świąteczne pierniki powinno być gotowe w listopadzie (przed Dniem Św. Katarzyny), jednak bez obaw – z naszego przepisu możecie skorzystać nawet teraz, kiedy zostało już kilkanaście dni do świąt.

Przepis na pierniki

Przepis na domowe świąteczne pierniki przedstawił nam Krzysztof Lewandowski z Działu Historii Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu. W rozmowie z nami podkreślał, że pieczenie pierników to nie tylko świąteczna tradycja, ale również doskonała zabawa dla całej rodziny.

Składniki:

  • cukier 120 gramów
  • miód 120 gramów
  • masło 50 gramów
  • przyprawa korzenna
  • woda 80 ml
  • jedno jajko
  • mąka pszenna lub żytnia 0.5kg
  • mała łyżeczka sody

Przygotowanie:

Najpierw wsypujemy do garnka cukier, aby stworzyć karmel. Podgrzany, skarmelizowany cukier zalewamy 80 mililitrami wody, dodajemy 100 gramów cukru oraz 120 gramów miodu. Taką mieszankę należy ostudzić. W osobnym garnku (najlepiej dużym) mieszamy jedno jajko, pół kilograma mąki i małą łyżeczkę sody. Do suchych składników dodajemy ostudzoną mieszankę.

Bardzo ważne jest, aby ciasto na świąteczne pierniki zgęstniało. W związku z tym warto masę piernikową przykryć i odstawić w naczyniu na całą noc. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować i wyciąć odpowiednie wzory.

Pieczenie

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej nasze pierniki. Pierniki, zależnie od grubości ciasta, pieczemy od 8 do 10 minut w temperaturze 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy je do wystygnięcia i przechowujemy w słoiku lub glinianym naczyniu. Do słoika warto dodać jabłko lub świeżego ogórka – dzięki temu nasze pierniki pozostaną miękkie.

Przepis na pierniki dekoracyjne

Świąteczny stół możemy przyozdobić piernikami dekoracyjnymi. Do jego wykonania potrzebna nam będzie forma piernikarska (najlepiej drewniana). Zrobione przez nas pierniki nabiorą niepowtarzalnych wzorów i kształtów.

Składniki:

  • mąka żytnia lub pszenna
  • miód – smak zależy od naszego uznania
  • przyprawy korzenne: np. pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa
  • niewielka ilość cukru

Przygotowanie:

W przypadku pierników dekoracyjnych wystarczy wszystko ze sobą wymieszać.  Wystarczy, że włożymy je do formy i odczekamy chwile do czasu utrwalenia wzoru. Jako, że ciasto nie rośnie w trakcie pieczenie, powstały piernik będzie twardy. Gotowy piernik dekoracyjny przyozdabiamy według uznania albo na złoto.