Radio Gra Wrocław

Świąteczny smak dzieciństwa… Szyszki z ryżu

To jest hit wśród świątecznych łakoci. Proste do zrobienia, efektowne i smakują wszystkim: od maluchów do seniorów... Oto przepis na świąteczne szyszki z ryżu preparowanego. Można zrobić na ostatni moment przed Bożym Narodzeniem.

Szyszki z ryżu. Potrzebujemy:

Paczkę ryżu preparowanego (90g), puszkę gotowej masy kajmakowej (400 g) oraz czekolady: 50 g białej, 50 g mlecznej, możemy też zdecydować się na jeden smak.

Masę kajmakową przekładamy do rondelka razem z połamaną na kostki czekoladą. Podgrzewamy i mieszamy tak, aby masa połączyła się z roztopioną czekoladą. Ostudzić.

Masę kajmakową podgrzewamy razem z czekoladą

Do miski wsypujemy ryż, jeśli robimy dwie wersje: jedną z biała drugą z mleczną czekoladą, wówczas paczkę ryżu rozkładamy do dwóch pojemników.

Przygotowany ryż preparowany

Lepimy szyszki z ryżu

Ryż łączymy z masą kajmakową, potem mokrymi rękami formujemy kule. To najtrudniejszy etap, bo masa klei się do rąk, trzeba je więc na bieżąco moczyć. Przygotowane kule wstawimy do lodówki. Można przed podaniem, wyłożyć je do ozdobnych papierków na muffinki.

Gotowe szyszki powinny trafić do lodówki

Smacznego!