To jest hit wśród świątecznych łakoci. Proste do zrobienia, efektowne i smakują wszystkim: od maluchów do seniorów... Oto przepis na świąteczne szyszki z ryżu preparowanego. Można zrobić na ostatni moment przed Bożym Narodzeniem.
Szyszki z ryżu. Potrzebujemy:
Paczkę ryżu preparowanego (90g), puszkę gotowej masy kajmakowej (400 g) oraz czekolady: 50 g białej, 50 g mlecznej, możemy też zdecydować się na jeden smak.
Masę kajmakową przekładamy do rondelka razem z połamaną na kostki czekoladą. Podgrzewamy i mieszamy tak, aby masa połączyła się z roztopioną czekoladą. Ostudzić.
Do miski wsypujemy ryż, jeśli robimy dwie wersje: jedną z biała drugą z mleczną czekoladą, wówczas paczkę ryżu rozkładamy do dwóch pojemników.
Lepimy szyszki z ryżu
Ryż łączymy z masą kajmakową, potem mokrymi rękami formujemy kule. To najtrudniejszy etap, bo masa klei się do rąk, trzeba je więc na bieżąco moczyć. Przygotowane kule wstawimy do lodówki. Można przed podaniem, wyłożyć je do ozdobnych papierków na muffinki.