Święto wszystkich łasuchów
Tłusty czwartek, czyli jeden z najbardziej ulubionych i celebrowanych dni przez Polaków, to właśnie dzisiaj dozwolone jest objadanie się, a wszystkie diety, na jeden dzień przestają obowiązywać.

Dla naszych słuchaczy postanowiliśmy sprawdzić, jak wygląda przygotowanie się do tego dnia, przez jedną z piekarni.
wyjaśnia Klaudia Grzegorska z piekarni Familijnej
Tradycją piekarni w Tłusty Czwartek jest przygotowanie specjalnego pączka z serem i skórką pomarańczy. W ten najsłodszy dzień w roku wyjedzie z jej zakładów niesamowita ilość pączków.
informuje Klaudia Grzegorska z Familijnej
Postanowiliśmy również sprawdzić, jak dobrze przygotować się do zjedzenia pączków, aby sobie nie zaszkodzić.
wyjaśnia Martyna Majsner Dietetyk Kliniczny w Centrum Dietetycznym Naturhouse we Wrocławiu
Pączki najczęściej wytwarzane są z białej mąki
dodaje Martyna Majsner Dietetyk Kliniczny w Centrum Dietetycznym Naturhouse we Wrocławiu
Sprawdziliśmy również, czy w Tłusty Czwartek pączki faktycznie nie mają kalorii
wyjaśnia Martyna Majsner Dietetyk Kliniczny w Centrum Dietetycznym Naturhouse we Wrocławiu
Pączki może i dobre, słodkie i pachnące, ale w zbyt dużej ilości, mogą tylko zaszkodzić.
A staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

Łukasz Ekiert