Radio Gra Wrocław

W radiowej kuchni: pasta z bakłażana i pieczonej marchewki

Pasta z bakłażana i pieczonej marchewki to kolejna propozycja śniadaniowa w naszej kuchni. Nie jest trudna do wykonania, nie jest pracochłonna, za to świetnie smakuje na świeżym chlebie. Spróbujcie!

Pasta z bakłażana i pieczonej marchewki

Potrzebujemy:

  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka + 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa
  • do smaku: 1 łyżka musztardy, sól i pieprz

Pasta z bakłażana i pieczonej marchewki

Marchewki należy obrać i pokroić w plastry, około 1 cm. Mieszamy z łyżką oliwy i pokrojonym w plasterki czosnkiem. To pakujemy do folii aluminiowej i wsadzamy do piekarnika na 30 minut. Piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni (góra- dół).

Na blasze układamy paprykę w dwóch połówkach i bakłażana pokrojonego w grube, około 2 cm plastry, także cebulę. Wszystko smarujemy oliwą. Wstawiamy do marchewki i pieczemy wszystko 20 minut. Zaraz po wyjęciu, z papryki ściągamy skórkę.

Warzywa po upieczeniu

Upieczone warzywa blendujemy i doprawiamy musztardą, solą i pieprzem, ilość według uznania.

pasta z bakłażana
Wychodzi porcja około 300 g

Smacznego!