Pasta z bakłażana i pieczonej marchewki to kolejna propozycja śniadaniowa w naszej kuchni. Nie jest trudna do wykonania, nie jest pracochłonna, za to świetnie smakuje na świeżym chlebie. Spróbujcie!
Pasta z bakłażana i pieczonej marchewki
Potrzebujemy:
- 1 bakłażan średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka + 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- oliwa
- do smaku: 1 łyżka musztardy, sól i pieprz
Pasta z bakłażana i pieczonej marchewki
Marchewki należy obrać i pokroić w plastry, około 1 cm. Mieszamy z łyżką oliwy i pokrojonym w plasterki czosnkiem. To pakujemy do folii aluminiowej i wsadzamy do piekarnika na 30 minut. Piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni (góra- dół).
Na blasze układamy paprykę w dwóch połówkach i bakłażana pokrojonego w grube, około 2 cm plastry, także cebulę. Wszystko smarujemy oliwą. Wstawiamy do marchewki i pieczemy wszystko 20 minut. Zaraz po wyjęciu, z papryki ściągamy skórkę.
Upieczone warzywa blendujemy i doprawiamy musztardą, solą i pieprzem, ilość według uznania.
Smacznego!