W tłusty czwartek odkrywamy receptury wyjątkowych wrocławskich słodkości!
Dziś (4.02.) tłusty czwartek, a nie wszyscy wiedzą, że we Wrocławiu także mamy swoje regionalne słodkości. Pączek wrocławsko-lwowski z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym to smak przedwojennego Wrocławia i jeden ze Specjałów Nadodrza.
Słodkości przygotowane przez wrocławskie seniorki znajdziecie dziś w sumie w kilkunastu punktach w mieście – głównie na Nadodrzu, ale nie tylko.
– mówi Maja Zabokrzycka z Infopunktu „Łokietka 5”. Po kilkudziesięciu latach zapomnienia udało się odtworzyć przedwojenną recepturę. Na czym polega jej wyjątkowość?
Dochód z akcji zostanie przekazany Stowarzyszeniu „Misja Dworcowa”, które prowadzi ośrodek Interwencji Kryzysowej dla Dziewcząt na ulicy Pomorskiej.
– warto pamiętać, że jeden zjedzony pączek to nawet 400 kalorii, a więc tyle co kotlet schabowy. Zajadając się przepysznymi pączkami pomagajmy więc z głową i umiarem :).