Za produkty rolne zapłacimy więcej! Powodem globalne ocieplenie
Za produkty rolne zapłacimy więcej i musimy spodziewać się, że będzie w nich więcej chemii. Powodem jest globalne ocieplenie. Szkodniki, które powinny zapaść w sen zimowy, żerują i powodują straty. Powoduje to większą chemizację upraw i zwiększone koszty.
Tłmaczy prof. Zdzisław Klukowski z Katedry Ochrony Roślin UPWr.
Wszelkie skośniki buraczaki, szerszenie azjatyckie, ćmy bukszpanowe i pluskwiaki śródziemnomorskie w ostatnich latach zrobiły sporą medialną karierę siejąc zniszczenie w ogrodach, parkach i na polach. Powodem tego są wyższe temperatury. Szkodniki nie zapadają w sen zimowy i żerują…
Ponadto w Polsce pojawiają się gatunki, które rozszerzyły swój zasięg występowania. Chodzi szczególnie o gatunki z południa Europy…
Problem ocieplającego się klimatu towarzyszy nam od lat…
Co ciekawe, szacuje się, że straty spowodowane przez szkodniki w uprawianych roślinach sięgają około 10–15% wartości całego plonu w skali światowej.