StartW Radiu Gra

Zbliża się kolejna edycja Europy na Widelcu

Poznamy kuchnie miast, które przez lata dzierżyły ten tytuł – mówi współtwórca festiwalu Robert Makłowicz:

Czego zatem będziemy mogli skosztować?

A to tylko niektóre z potraw z całego kontynentu. Wrocław także ma swoje kulinarne tradycje. Naszemu miastu będzie poświęcony na festiwalu cały piątek. Jak się okazuje, przed wojną Breslau było miastem… szparagów. Jednak w PRL-u poszło to, jak wszystko co poniemieckie, w zapomnienie. Przemiany ustrojowe pozwoliły jednak, by Wrocław znów stał się szparagową stolicą, opowiada Makłowicz:

Europa na Widelcu to festiwal ważny dla całej gastronomicznej branży. Spotyka się tu wielu znamienitych szefów kuchni z całego kraju, podkreśla Makłowicz:

Jak mówi Makłowicz, kultura i jedzenie są nierozerwalnie ze sobą związane bo, w odróżnieniu od zwierząt, jemy nie tylko po to, by przeżyć. Porcje degustacyjne na festiwalu będą kosztowały 5 złotych. Dochód zostanie przeznaczony na wsparcie wrocławskiego gastronomika.

Zostaw komentarz