Zdrowo, świeżo, kolorowo!
Sezon na truskawki co prawda już za nami, ale na ryneczkach czy targowiskach możemy kupić inne słodkie przysmaki: maliny, czereśnie, wiśnie, czy agrest.
Lato to istny owocowo-warzywny raj.
A na kanapkę to także pomidory. A wracając jeszcze do owoców… powoli zaczynają się już także jagody. Co zresztą widać przy trasach biegnących przez las.
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI
Blåbärsbullar (SZWECJA)
Składniki (na około 12 sztuk):
- 500 g mąki pszennej (dobrze sprawdzi się mąka typ 550 lub 650)
- szczypta soli
- 18 g drożdży
- 60 g cukru (lub więcej, jeśli chcecie by drożdżówki były słodsze)
- 3 żółtka*
- 220 ml ciepłego mleka
- 70 g miękkiego lub stopionego i przestudzonego masła
- 3/4- 1 szklanka jagód plus 1 łyżka masła plus 1-2 łyżki cukru
- do posmarowania: żółtko plus odrobina zimnej wody
- opcjonalnie: cukier puder do posypania lub lukier z cukru pudru i soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę soli i 50 g cukru. Do małej miseczki kruszymy świeże drożdże, zasypujemy je 10 g cukru, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże się spienią. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałe mleko i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószając je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko wysypany mąką blat. Wyjmujemy blachę z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 cm na 40 cm. Topimy dodatkowe masło (do nadzienia), lekko studzimy, smarujemy nim ciasto przy pomocy pędzelka. Następnie posypujemy ja jagodami i cukrem. Należy pozostawić kilka centymetrów wolnego brzegu z każdej strony.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę. Następnie ostrym nożem kroimy je na 12 kawałków. W ten sposób powstanie nam 12 drożdżowych ślimaczków z jagodami. Papier lub matę do pieczenia lekko oprószamy mąką, delikatnie kładziemy na nim każdą zawiniętą bułeczkę w odstępach (wszystkie powinny zmieścić się na jednej blasze z piekarnika). Odstawiamy na 20 minut do napuszenia, a piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 stopni.
Żółtko roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody. Smarujemy nim drożdżówki przy pomocy pędzelka. Drożdżówki z jagodami pieczemy przez około 15-20 minut, aż ich spody i wierzch ładnie się zrumienią. Bułeczki studzimy na metalowej kratce. Możecie je dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Co z pozostałymi 3 białkami? Pozostałe 3 białka wykorzystaj do przygotowania owsianego omletu z dodatkiem sezonowych owoców. Możesz się też pokusić o upieczenie domowych bez. A jeśli nie masz czasu na spożytkowanie białek, przelej je do małego słoiczka, zakręć go i schowaj do zamrażarki. Kiedy białka będą Ci potrzebne, rozmrozisz je.
Drożdżówki z jagodami można również przygotować pół na pół na mące pszennej zwykłej i pszennej razowej lub orkiszowej.
Do tego przepisu wykorzystujemy świeże jagody, mrożone puszczą bardzo dużo soku. Oczywiście zamiast jagód można wykorzystać inne ulubione owoce, np. maliny, porzeczki – poleca Panna Malwina. Jej blog znajdziecie TUTAJ.