StartW Radiu Gra

Zdrowo, świeżo, kolorowo!

Lato to istny owocowo-warzywny raj.

A na kanapkę to także pomidory. A wracając jeszcze do owoców… powoli zaczynają się już także jagody. Co zresztą widać przy trasach biegnących przez las.

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI
Blåbärsbullar (SZWECJA)

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej (dobrze sprawdzi się mąka typ 550 lub 650)
  • szczypta soli
  • 18 g drożdży
  • 60 g cukru (lub więcej, jeśli chcecie by drożdżówki były słodsze)
  • 3 żółtka*
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego lub stopionego i przestudzonego masła
  • 3/4- 1 szklanka jagód plus 1 łyżka masła plus 1-2 łyżki cukru
  • do posmarowania: żółtko plus odrobina zimnej wody
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania lub lukier z cukru pudru i soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę soli i 50 g cukru. Do małej miseczki kruszymy świeże drożdże, zasypujemy je 10 g cukru, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże się spienią. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałe mleko i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószając je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko wysypany mąką blat. Wyjmujemy blachę z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 cm na 40 cm. Topimy dodatkowe masło (do nadzienia), lekko studzimy, smarujemy nim ciasto przy pomocy pędzelka. Następnie posypujemy ja jagodami i cukrem. Należy pozostawić kilka centymetrów wolnego brzegu z każdej strony.

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę. Następnie ostrym nożem kroimy je na 12 kawałków. W ten sposób powstanie nam 12 drożdżowych ślimaczków z jagodami. Papier lub matę do pieczenia lekko oprószamy mąką, delikatnie kładziemy na nim każdą zawiniętą bułeczkę w odstępach (wszystkie powinny zmieścić się na jednej blasze z piekarnika). Odstawiamy na 20 minut do napuszenia, a piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 stopni.

Żółtko roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody. Smarujemy nim drożdżówki przy pomocy pędzelka. Drożdżówki z jagodami pieczemy przez około 15-20 minut, aż ich spody i wierzch ładnie się zrumienią. Bułeczki studzimy na metalowej kratce. Możecie je dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Co z pozostałymi 3 białkami? Pozostałe 3 białka wykorzystaj do przygotowania owsianego omletu z dodatkiem sezonowych owoców. Możesz się też pokusić o upieczenie domowych bez. A jeśli nie masz czasu na spożytkowanie białek, przelej je do małego słoiczka, zakręć go i schowaj do zamrażarki. Kiedy białka będą Ci potrzebne, rozmrozisz je.

Drożdżówki z jagodami można również przygotować pół na pół na mące pszennej zwykłej i pszennej razowej lub orkiszowej.

Do tego przepisu wykorzystujemy świeże jagody, mrożone puszczą bardzo dużo soku. Oczywiście zamiast jagód można wykorzystać inne ulubione owoce, np. maliny, porzeczki – poleca Panna Malwina. Jej blog znajdziecie TUTAJ.

Zostaw komentarz