Radio Gra Wrocław

Co pić i jeść w upalne dni?

Lato powoli wkracza w decydującą fazę, temperatura wzrasta, a upalne dni pojawiają się coraz częściej. W takim okresie łatwo jest się odwodnić. O tym co jeść i co pić mówi Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

/pixabay/zdjęcie ilustracyjne/lato/

Jaka powinna być idealna dieta na upalne dni?

Dieta na czas upałów powinna być lekkostrawna i dostarczać odpowiedniej ilość płynów, by zapobiec odwodnieniu. Trzeba też pamiętać, że to dzieci i seniorzy są najbardziej na nie narażeni. Maluchy z powodu aktywności fizycznej i zbyt małej ilości wypijanych płynów. A osoby starsze przez fakt mniejszego odczucia pragnienia.

Dlatego latem powinnyśmy wprowadzić do swojego dziennego jadłospisu więcej owoców i warzyw. Na śniadanie dobrym rozwiązaniem są np. owocowe lub warzywno-owocowe smoothies i koktajle na bazie jogurtu lub kefiru z owocami, szczególnie tymi zawierającymi duże ilości wody jak arbuz czy owoce jagodowe. Można je wzbogacić płatkami owsianymi, orkiszowymi lub orzechami. Również same owoce powinny znaleźć w naszej diecie, np. na podwieczorek. Na obiad lub kolację dobrym pomysłem są sałatki, szczególnie z warzyw bogatych w wodę jak ogórek czy sałata. Dodatkowo można je wzbogacić w chude mięso, chude sery twarogowe, jaja, ryby lub nasiona roślin strączkowych. Nie należy zapominać o węglowodanach złożonych w postaci ciemnego makaronu lub kaszy. Dobrym pomysłem są chłodniki lub zupy kremy, które możemy podać np. z dodatkiem pestek słonecznika lub dyni

– wymienia Monika Maćków.

/materiały prasowe/

Dodaje, że unikać powinniśmy produktów smażonych, fast foodów i dań ostro przyprawionych, które mogą doprowadzić do obciążenia naszego organizmu. Uważać należy również na słodycze, słodkie soki i napoje gazowane i niegazowane, które są wysokokaloryczne i nadmierne. Ich spożycie przyczynia się do wzrostu masy ciała. To samo dotyczy niektórych wód smakowych.

Podobnie sprawa wygląda z lodami, z którymi kojarzy nam się lato. Te kupione w sklepie mają dużo cukru i wysoką wartość energetyczną. Dlatego spośród lodów w lodziarniach najlepiej wybierać sorbety, które mogą dodatkowo nawadniać i mają niższą wartość energetyczną

– podkreśla dietetyczka.

Pytana co i ile pić w upalne dni podkreśla że powinniśmy pić wysokozmineralizowaną wodę, która zawiera m.in magnez, wapń i sód. Jako alternatywę można zastosować niesłodzone kompoty czy niesłodzone soki owocowe. Sprawdza się również dodanie do tzw. kranówki świeżej mięty czy plasterka pomarańczy.

Dziennie zapotrzebowanie na wodę u mężczyzn wynosi 2,5 litra, a kobiet 2 litry, ale w trakcie upałów należy jej wypijać więcej. Co ważne nie duże ilości na raz, ale bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Zapotrzebowanie na wodę u dzieci w wieku 1-3 lata wynosi 1250 ml (około 5 szklanek), dzieci w wieku przedszkolnym powinny wypijać 1600 ml, a w wieku 7-9 lat 1750 ml. Dla dzieci zalecana jest woda źródlana.

W upalne dni często sięgamy po napoje alkoholowe, np. piwo. Niestety takie napoje mają właściwości odwadniające, co prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych

– ostrzega Monika Maćków.