Od 7 do 9 lipca na wrocławskim Rynku odbędzie się festiwal Delicje Regionów. W ramach tego wydarzenia organizowane będą warsztaty kulinarne, pokazy filmów i degustacje tradycyjnych potraw. Będzie można też kupić regionalne produkty.
W ramach Delicji Regionów organizowane będą m.in. warsztaty kulinarne z kucharzami z wrocławskich restauracji, pokazy filmów o tematyce restauracyjno-gastronomicznej. A także degustacja tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Sprzedawane będą również produkty regionalne z Dolnego Śląska.
Na Delicjach Regionów spotkamy Julkę Cymbaluk i Kubę Tomaszczyk z Masterchefa Junior, a także blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana (Gotuj z Gruzinem) i Bartosza Snecza Dębskiego (Snecz Gotuje), Wojciecha Harapkiewicza i Łukasza Majchrowskiego. Przygotują oni pokazy gotowania.
Ważnym aspektem festiwalu będzie niemarnowanie. Podobnie, jak np. w przypadku Jarmarku Bożonarodzeniowego czy innych miejskich imprez, pojawią się na naczynia wielorazowego użytku. Nie będzie „foliówek”, a w zamian pojawią się torby papierowe lub biodegradowalne. Zaplanowane zostały również warsztaty less waste.
SŁUCHAJ W RADIU GRA WROCŁAW
Co to za wydarzenie?
– mówiła Małgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego.
Jakich dań będziemy mogli spróbować?
– mówiła organizatorka wydarzenia, Małgorzata Scheuer-Tyc.
Na wydarzeniu pojawią się też zwycięscy Master Chefa.
Ważnym aspektem festiwalu będzie niemarnowanie.
-mówił Tomasz Wencek z Fundacji Mniej Więcej.
Na rynku zostanie przygotowana także strefa edukacyjna – zaplanowano pokazy i prelekcje w zakresie ekologii i zrównoważonego rozwoju.