Radio Gra Wrocław

Kalendarz adwentowy: które ryby warto przyrządzić na święta?

Świąteczny stół bez ryby? Nie do pomyślenia! Tradycyjny karp czy śledź to oczywistość, ale warto zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Jakie ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

Przy zakupie ryb warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Najlepiej wybierać świeże okazy o gładkiej łusce i jędrnym mięsie. Jeżeli ryby są pozbawione wody, prawdopodobnie leżą na stoisku przez dłuższy czas. Warto sięgać po całe okazy, najlepiej średnich rozmiarów, ponieważ nie są wówczas stare lub przekarmione.

Karp

Karp, mimo że można przebierać w ofertach rybnych stoisk, jest niekwestionowanym królem Wigilii. Ten gatunek ryb był bardzo łatwy w hodowli, więc zaczęto go uprawiać na szeroką skalę. Karp jest bardzo zdrowy. Ma niewiele tłuszczu, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, dużo łatwo przyswajalnego białka, szereg witamin, w tym najwięcej z grupy B, a także kwas foliowy i minerały — miedź, cynk, potas, sód czy fluor.

/zdjęcie ilustracyjne/pixabay

Śledź

Śledź to nieodzowny element świątecznego menu. Ryba zawiera solidną dawkę kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają na obniżenie ciśnienia, wspomagają pracę mózgu oraz eliminują ryzyko powstania zakrzepów. Po śledzia w szczególności powinny sięgać osoby z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ wpływa na jego znaczną redukcję.

Łosoś

Łosoś to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6 niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Zawiera witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B2 i B6, które chronią wzrok, poprawiają pracę serca i wygląd skóry. Stanowi solidną broń przeciw zmarszczkom, więc wszystkie panie pragnące zachować na długo młody wygląd powinny na stałe włączyć go do swojej diety.

/zdjęcie ilustracyjne/pixabay

Sandacz

Sandacz należy do gatunku ryb chudych, więc z powodzeniem mogą sięgać po niego nawet osoby na diecie. Zawiera kwasy tłuszczowe, które sprzyjają szybszej przemianie materii. Jest szczególnie lubiany ze względu na małą ilość ości. Regularnie spożywany przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz redukuje ryzyko arytmii serca.

Pstrąg

Pstrągi należą do jednych z najpopularniejszych ryb w Polsce i coraz częściej zastępują karpia na wigilijnym stole. Zamiana jest bez wątpienia dobra dla zdrowia, ponieważ pod kątem wartości odżywczych mogą konkurować z rybami morskimi, a do tego są mniej tłuste i niskokaloryczne.

/zdjęcie ilustracyjne/pixabay

Podsumowując, na świątecznym stole warto zaserwować nie tylko tradycyjne ryby, ale również te mniej popularne. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości zdrowotne i smakowe, które z pewnością zadowolą podniebienia wszystkich gości.