Roślinny przepis na sukces. WroCHEF powraca!
W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół podstawowych oraz młodzież ze szkół średnich. Wystarczy stworzyć przepis na danie roślinne i zgłosić go do 26 września w specjalnym formularzu. W nagrodę laureaci będą mogli udoskonalić swoje przepisy pod okiem wrocławskich szefów kuchni i wziąć udział w warsztatach kulinarnych z Katarzyną Daniłowicz oraz Natalią Gmyrek.

Jak zgłosić się do konkursu?
- Stworzyć przepis na danie roślinne.
- Nagrać filmik jak je gotujecie. Mogą być też prace plastyczne.
- Wysłać swoje dzieło przez formularz w linku TUTAJ
Zgłoszenia można wysyłać do 26 września. Najciekawsze przepisy wybierze komisja złożona z przedstawicieli Urzędu Miejskiego, restauracji (Przystań Tu, Umami, VEGA, Bernard, Vivere Italiano, Tarasowa) oraz wrocławskiej edukacji.
Spośród wszystkich zgłoszeń wyłonionych zostanie 6 laureatów – 3 ze szkół podstawowych i 3 ze średnich. Laureaci w nagrodę będą mieli szansę doskonalić swoje umiejętności kulinarne pod okiem wrocławskich szefów kuchni i podnieść swoje umiejętności na warsztatach, które poprowadzą Kasia Daniłowicz – zwyciężczyni 4. edycji Top Chef oraz Natalia Gmyrek, finalistka 6. edycji programu Masterchef.
Przypomnijmy – w ubiegłym roku laureatami pierwszej edycji WroCHEFa byli:
- Maja Podgórska za danie „Stek z kalafiora”,
- Filip Barankiewicz za danie „Uczta dyniowo-grzybowa Filipa Barankiewicza”,
- Dzmitry Miadzvedzeu za danie „Pieczone dynie nadziewane warzywami”.
Już drugi raz mam okazję wspierać konkurs WroCHEF. Fajnie będzie kolejny raz spotkać się z młodymi pasjonatami gotowania
– mówi Natalia Gmyrek.
Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Urząd Miejski Wrocławia w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE „Horyzont”.
Słuchaj również w Radiu GRA Wrocław
Co to za wydarzenie?
– mówił Grzegorz Rajter z Departamentu Zrównoważonego Rozwoju.
Jak zgłosić się do konkursu?
Jakie przygotowano nagrody?
Jakie przepisy zwyciężyły w zeszłym roku?

/materiały prasowe/UMW