Radio Gra Wrocław

Śladami słodkiej tradycji! Tłusty Czwartek z Radiem GRA FM

Tłusty Czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt przez wszystkich smakoszy słodkości. Od pączków nadziewanych różą, budyniem, czy czekoladą po tradycyjne pączki na słono. Dlatego, żeby jeszcze bardziej osłodzić Wam ten czas, przygotowaliśmy dla Was pączki z dostawą pod same drzwi!

fot. krzys16 \ pixabay.com

Ale najpierw trochę historii – śladami słodkiej tradycji

Niekwestionowanym faktem jest, że tradycja przygotowywania smażonych ciast datuje się na starożytność. Już w starożytnym Rzymie znane były przepisy na słodkie kuleczki, smażone w głębokim oleju. Ciasteczka te zwykle zawierały składniki takie jak mąka, jaja, mleko i miód.

W średniowieczu, na terenach dzisiejszej Polski, podobne smakołyki znane były jako pampuchy lub kreple, a ich przygotowywanie było często związane z różnymi celebracjami i rytuałami, zwłaszcza podczas karnawału.

Jeśli jednak chodzi o sam Tłusty Czwartek to ma on korzenie w obrzędach ludowych. A jego nazwa związana jest z obchodzeniem ostatniego dnia karnawału, przed okresem Wielkiego Postu. Tego dnia cała Polska delektuje się pączkami – smażonymi, puszystymi kulkami ciasta, zazwyczaj nadziewanymi powidłami lub różnymi kremami.

Mamy dla Was pączki! Tłusty Czwartek z Radiem GRA FM

Tłusty czwartek już za trzy dni, z tej okazji tak jak rok temu, tak i teraz rozdamy pączki naszym słuchaczom!

Łącznie przygotowaliśmy dla Was 300 smacznych pączków, z dostawą pod same drzwi! Oprócz pączki będzie można zgarnąć w drodze do pracy na wrocławskim rynku. Szczegóły już dzisiaj na antenie RADIA GRA FM (95.1) (około godz. 15) w programie popołudniowym.

Przepisy na Pączki – domowy rarytas na Tłusty Czwartek

Przepis na puszyste i aromatyczne pączki!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Ulubione nadzienie (np. powidła, dżem, krem)

Przygotowanie:

Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże oraz łyżeczkę cukru. Pozostaw do wyrośnięcia.

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj jajka, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże z mlekiem. Zagnieć ciasto, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego małe kulki, nadziewając je ulubionym smakiem.

Rozgrzej olej w głębokim garnku do 170-180 stopni C. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, odcedź pączki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Gotowe!