Radio Gra Wrocław

Wrocław rozpoczął rewolucję kulinarną!

Ruszyła Szkolna Akademia Gotowania, podczas której młodzi wrocławianie samodzielnie przeprowadzają rewolucję kulinarną i wzajemnie się od siebie uczą. Co warto jeść, jak gotować smacznie i szybko, jak udowodnić samemu sobie i rodzicom, że w kilkanaście minut samodzielnie można przygotować pełnowartościowe drugie śniadanie.

 

Dzieci podczas zajęć dowiadują się jak np. przygotować zdrowego LunchBoxa do szkoły, bo pamiętajmy, że śniadanie to w końcu najważniejszy posiłek dnia…

Mówi Jarosław Delewski, dyrektor departamentu edukacji.

Wczoraj do SP nr 17 przy ulicy Wieczystej przyjechało ponad 200 dzieci z całego Wrocławia, przygotowywały smaczne, zdrowe i ekologiczne posiłki między innymi pod okiem zwyciężczyni telewizyjnego kulinarnego programu Julii Cymbaluk…

Dzieci między innymi przyrządzały wegańskie spaghetti, spring rollsy czyli tzw. sajgonki czy różne koktajle, a co zazwyczaj zabierają ze sobą w śniadaniowych pudełkach?

Jak słychać w lunchboxach przeważają kanapki, dlatego właśnie w szkołach dzieci dowiedzą się jak można je zdrowo urozmaicić, a oprócz młodych szefów kuchni pojawiać się będą również wrocławscy kucharze czy dietetycy. Wszystko po to, by promować wśród dzieci zdrowe jedzenie i umiejętność jego samodzielnego przygotowania.