Radio Gra Wrocław Home

Muzyka Wybrana Dla Ciebie • Radio Gra Wrocław 95.1 FM Słuchaj Online Facebook

O jedzeniu słów kilka

Facebook

Jedzenie jest nieodłączną częścią naszego życia, nawet jeśli nie interesujemy się gotowaniem, to jeść przecież trzeba. Smaczne dania, odpowiednio urozmaicone, mają kluczowy wpływ na nasze dobre lub złe samopoczucie. Często popadamy w rutynę, dlatego warto czasem użyć kilku mniej oczywistych połączeń, które pozwolą ją przełamać.

Lekkie połączenia

Dobrym pomysłem jest przygotowanie lekkostrawnej sałatki, do której proponuję wykorzystanie słodkiej truskawki i słonej fety. Te dwa, zupełnie różne od siebie smaki, w połączeniu z bazylią, miętą i oliwą z oliwek, stworzą wspaniałą i orzeźwiającą kompozycję. To ciekawa propozycja na szybką i smaczną przekąskę. Jeśli jednak nie są to smaki dla nas, możemy przygotować coś bardziej klasycznego, czyli chłodnik ze świeżych pomidorów i malin. Słodycz i kwaskowatość tych składników perfekcyjnie się uzupełniają- dzięki czemu będziemy mogli delektować się doskonale wyważonym smakowo gazpacho, w lekko urozmaiconej formie.

/Kamil Durkacz

Ostry jak kurczak curry

Zostawiając tematy lekkie, przechodzimy do wagi ciężkiej. W narożniku kurczak curry z kiszoną kapustą. Brzmi nietypowo? Jednak to połączenie nokautuje klasyczną wersję. Do przygotowania naszego dania będziemy potrzebować wcześniej zamarynowanej piersi z kurczaka. W skład marynaty wchodzi: pikantna mieszanka czerwonego curry, oliwa z oliwek i miód. Filet z kurczaka smażymy na dużym ogniu, razem z jedną cebulą i trzema ząbkami czosnku. Po paru minutach, gdy wszystkie składniki się przyrumieniły, dodajemy drobno posiekaną kiszoną kapustę i dusimy do momentu odparowania całej wody. Zapach i aromat dania, długo będzie unosił się w waszej kuchni, a dzięki użyciu miodu do marynaty- mięso będzie miało chrupiącą skórkę.

Łosoś oblany czekoladą

Ostatnia propozycja w dzisiejszym zestawieniu to łosoś z pieca, pod aromatyczną pierzynką z chrzanu i białej czekolady. Danie jest bardzo proste do przygotowania- łososia myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, który idealnie pasuje do ryby. W między czasie przygotowujemy naszą „pierzynkę”- na jeden słoiczek chrzanu (około 200 ml), będziemy potrzebować 2-3 kostki rozpuszczonej białej czekolady. Pamiętajmy o proporcjach, czekolada ma spełnić swoją rolę, ale nie może zdominować całej potrawy. Przygotowaną marynatę rozprowadzamy po naszej rybie, która zawijamy w folie, z odrobinką masła i gałązką kopru. Piec nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy łososia przez około 15 minut. Jako dodatek do tak przygotowanej ryby, sprawdzą się tu grillowane warzywa lub pure z zielonego groszku i czerwonej papryki.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj