Tiramisu, Tort Szwarcwaldzki a może Baklava? Dzisiaj obchodzimy Dzień Ciasta. Z tej okazji przygotowaliśmy krótką historię pierwszych znanych nam deserów, a także zestawienie najbardziej popularnych ciast na świecie.
Jak wyglądały pierwsze desery?
Pierwsze wyroby cukiernicze, tak to nazwijmy, pojawiły się już 4 tysiące lat temu. Obtoczone w miodzie migdały i daktyle, były prawdopodobnie pierwszym przodkiem dzisiejszych cukierków. 2 tysiące lat później pojawiły się ciastka, coś na wzór naszych dzisiejszych herbatników. Początkowe twarde i suche placki, nie nadawały się do bezpośredniego spożycia. Dlatego popularne stało się zamaczanie ich w winie. W skład ”herbatników” wchodziła mąka, woda, jajka i miód.
Wśród Greków i Rzymian popularne były też przekąski, w skład których wchodziły kawałki marynowanego imbiru. Dużą rolę w rozwoju przemysłu cukierniczego odegrał cukier. Pierwsze słodycze bazowały na przetwarzaniu produktów takich jak: goździki, anyż, imbir czy orzechy, zanurzając je w roztopionym cukrze. Tak powstał karmel. Cukier z buraków trzcinowych powstał w około 200 lat przed naszą erą. W tamtym czasie traktowany był jako lekarstwo.
Lata później…
W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni, młody pomocnik kuchenny księcia Klemensa von Metternicha, Franz Sacher otrzymał zadanie przygotowania nowego deseru dla swojego władcy. Austriacki cukiernik wymyślił i przygotował tort czekoladowy, przekładany marmoladą morelową- tort oblany został polewą czekoladową. Do dzisiaj nosi miano króla wszystkich deserów.
Najbardziej popularne ciasta na świecie
Obecnie, na wyciągnięcie ręki mamy dostęp do nieograniczonej ilości słodyczy, deserów i ciast. Jakie należą do najsmaczniejszych i najczęściej przewijających się w tym zestawieniu? Oprócz wspomnianego wcześniej tortu Sachera są to:
Tiramisu
Deser składa się z warstw biszkoptów nasączonych espresso przekładanych kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone, żółtek oraz cukru. Góra posypywana jest wiórkami gorzkiej czekolady.
CRÈME BRÛLÉE
Jest to krem przygotowywany ze śmietanki, żółtek, wanilii i cukru. Masę przelewa się do kokilek, a następnie zapieka, posypuje cukrem i opala, w celu skarmelizowana cukru.
BAKLAVA
To bardzo słodki deser. W skład, którego wchodzą duże ilości orzechów, miodu, przekładanego ciastem filo. Ciasto kroi się na kawałki, a następnie polewa się syropem lub lukrem i kruszonymi orzechami.
TORT PAVLOVA
Bazą tego tortu jest beza, którą dekorujemy masą z bitej śmietany i owoców. Niesamowicie słodki, dlatego do przełamania tej słodyczy, polecam wybór kwaśny owoców, takich jak porzeczki i wiśnie.
TORT SZWARCWALDZKI
Na cały deser składają się warstwy czekoladowego biszkoptu, często nasączonego ponczem z dodatkiem likieru wiśniowego. Masę przekłada się bitą śmietaną z wiśniami oraz wiórkami z czekolady.
Autor: Kamil Durkacz