Czym jest smak? Do czego służą nam kubki smakowe?
Czy można "jeść oczami"? Na te i wiele innych pytań odpowiedź można było uzyskać podczas warsztatów, które odbyły się w Zespole Szkół nr 1 w Wałbrzychu w ramach Dolnośląskiego Festiwalu Nauki.
Z uczniami Zespołu Szkół nr 1 w Wałbrzychu jedzenie smakowały Agnieszka Razim i Ewa Krzyżewska z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu:
Co nam najbardziej smakuje? Dlaczego jedno jedzenie lubimy, innego nie? Dlaczego nie lubimy smaku gorzkiego? Smak powstaje w naszej głowie – mówią specjaliści:
– mówi Agnieszka Razim z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu. Co nam smakuje najbardziej?
Kolor i to jak wygląda jedzenie, również ma znaczenie w ocenie czy dana rzecz nam smakuje:
– o smakowych preferencjach mówiła Ewa Krzyżewska z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu. O tej porze nie pozostaje nic innego, jak życzyć smacznego!