Dzisiaj naszą stronę opanowały strasznie smaczne dania. Z okazji Halloween przygotowaliśmy dla Was kilka upiornych propozycji, które urozmaicą Wam jesienną kolację. Będzie zarówno coś dla łasuchów, jak i miłośników bardziej wytrawnych smaków.
Bezy w kształcie duchów
Jak Halloween to duchy, a jak duchy to… bezy. Bez wątpienia są jedną z najbardziej plastycznych przekąsek do dekorowania. I tutaj ograniczać nas może jedynie wyobraźnia. Moja propozycja to śnieżnobiałe duchy, ale zawsze można nieco zaszaleć i dodać np. soku z malin lub czarnej porzeczki dla przełamania schematów, ale do rzeczy!
Przepis:
- 4 białka jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 120°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W międzyczasie w dużej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Najlepiej użyć miksera na wysokich obrotach. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Ubijaj do momentu, gdy masa będzie lśniąca i utworzy sztywny lukier. Dodaj skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj te składniki za pomocą szpatułki, ale nie ubijaj ich mikserem, to zniszczy strukturę białek! Opcjonalnie można dodać soku z malin, wtedy nasza beza będzie nieco bardziej oryginalnym duchem.
Teraz pora na formowanie, najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego z niezbyt dużą końcówką, nasze bezy powinny być mniej więcej takie jak na zdjęciu.
Następnie włóż blaszkę z bezami do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz bezy przez 45 minut, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz, a w środku delikatnie miękka. Jeśli beza zacznie się rumienić zbyt szybko, obniż temperaturę piekarnika.
Gdy beza będzie już gotowa, wyłącz piekarnik, ale pozostaw ją w środku do wystygnięcia. Teraz czas na dekorowanie! I tutaj najlepiej sprawdza się roztopiona na parze czekolada, którą przekładamy do rękawa i używamy do ozdobienia naszej bezy.
Paluchy wiedźmy
Kolejna propozycja jest jeszcze bardziej upiorna i zdecydowanie moja ulubiona! Są to tak zwane „paluchy wiedźmy”. Zresztą sami zobaczcie.
Przepis:
- 1/2 szklanki masła (1 kostka), w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Migdały (ok. 30 sztuk) na paznokcie
- Dżem malinowy (do „krwi”)
W dużej misce ubij masło i cukier na gładką masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, kontynuując ubijanie, aż składniki się połączą.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do masy masła i cukru, mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Podziel ciasto na niewielkie porcje, a z każdej porcji uformuj „paluchy”. Ciastem wytwarzaj długie wałeczki o około 10-12 cm długości. Użyj noża lub widelca, aby wyciąć nacięcia, które przypominają stawy na palcach. Delikatnie uformuj wklęsłe miejsce na paznokcie i użyj ciężaru do wydłużenia końcówki każdego palca.
Włóż migdały na końce każdego ciasteczka, aby stworzyć paznokcie. Jeśli to konieczne, możesz lekko naciąć paluchy, aby paznokcie lepiej się trzymały.
Rozłóż przygotowane paluchy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy paluchy staną się lekko złociste.
Po wystudzeniu paluchów, użyj dżemu malinowego, aby stworzyć efekt „krwi” na końcach palców. Gotowe!
Placki z dyni
Ostatnia pozycja może nie będzie, aż tak upiorna jak poprzednie, ale będzie naprawdę strasznie smaczna!
Przepis:
- 1 mała dynia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Olej do smażenia
Jeśli używasz świeżej dyni, obierz ją, usuń pestki i pokrój na małe kawałki. Następnie gotuj dynię na parze lub gotuj w wodzie, aż będzie miękka. Odcedź i zmiksuj na gładkie puree.
W dużej misce wymieszaj puree z dyni, jajka, mąkę pszeniczną, mąkę kukurydzianą, starty parmezan, koperek lub pietruszkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Rozgrzej patelnie na średnim ogniu, dodaj olej. Masę dyniową nakładaj na łyżkę i wrzucaj na patelnie. Smaż placki z obu stron na złocisty kolor, aż staną się chrupiące i upieczone wewnątrz. Około 2-3 minuty z każdej strony.
Tak przygotowane placki z dyni wyłóż na talerz. Najlepiej komponują się z kwaśną śmietaną i parmezanem. Smacznego!
Autor: Kamil Durkacz