Radio Gra Wrocław

Naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego tworzą jedzenie z owadów

Na Uniwersytecie Ekonomicznym prowadzone są badania dotyczące jedzenia przyszłości, czyli produktów z robaków. To bardzo ekologiczne rozwiązanie.

Do produkcji tej samej ilości białka, świerszcze potrzebują sześć razy mniej paszy niż bydło. Dodatkowo robaki emitują mniej gazów cieplarnianych. Co można przygotować z użyciem robaków? Na to pytanie odpowie  dr hab. inż. Joanna Harasym, profesor Uniwersytetu Ekonomicznego.

Takie produkty mogą być urozmaiceniem dla osób, które chcą zwiększyć ilość białka w swoich posiłkach.

Produkty z owadów wzbudzają spore zainteresowanie.

Mówiła dr hab. inż. Agnieszka Orkusz, prof. Uniwersytetu Ekonomicznego. Czy takie produkty to jedzenie przyszłości?

Badaczka zapewnia, że produkty są smaczne – trzeba tylko pozbyć się bariery w głowie.

fot: materiały prasowe/ Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
fot: materiały prasowe/ Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
fot: materiały prasowe/ Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu