Dolny Śląsk inwestuje w technologie żywności
Dolny Śląsk Zieloną Doliną Żywności i Zdrowia. To nazwa wspólnego programu władz województwa i wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W ciągu kilku lat nasz region ma stać się jednym z największych na świecie producentów zdrowej żywności i suplementów diety.
Chodzi między innymi o żywność nowej generacji – mówi dr Maciej Oziębłowski z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Będziemy je wytwarzać dzięki innowacyjnym metodom.
Wyroby przeznaczone na rynek medyczny wytworzymy między innymi ze skorupek jaj.
Dolny Śląsk to region z dużym potencjałem do realizacji podobnego programu.
Produkty wytworzone w ramach programu trafią zarówno na eksport, jak i do naszych dolnośląskich sklepów. Opatrzone znakiem jakości Doliny Żywności pojawią się na półkach już w przyszłym roku.