Radio Gra Wrocław Home

Muzyka Wybrana Dla Ciebie • Radio Gra Wrocław 95.1 FM Słuchaj Online Facebook

Kalendarz adwentowy: co do jedzenia w okresie Bożego Narodzenia? Mamy listę tradycyjnych potraw

Facebook

Boże Narodzenie to czas, który dla wielu z nas kojarzy się z tradycyjną wieczerzą wigilijną i konsumpcją 12 specjalnych potraw. Ta staropolska tradycja, według której powinniśmy spróbować wszystkich 12 dań podanych na stole, ma zapewnić nam dobrobyt w nadchodzącym roku. Liczba 12 ma również symboliczne znaczenie, odnosząc się do liczby apostołów, którzy zasiedli z Jezusem do Ostatniej Wieczerzy.

kalendarz adwentowy

Jednak to, co znajdzie się na naszych wigilijnych stołach, zależy od wielu czynników, takich jak region, z którego pochodzimy, czy rodzinne tradycje. Oto lista najpopularniejszych dań, które często goszczą na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia:

  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Zupa migdałowa
  • Żurek
  • Pierogi
  • Paszteciki z kapustą i grzybami
  • Babka ziemniaczana
  • Pasztet z mięsa lub wegański
  • Kapusta z grochem
  • Świąteczny bigos
  • Karp w różnych odsłonach (smażony, w galarecie, po żydowsku)
  • Śledzie (np. w formie roladek z grzybami)
  • Różnego rodzaju sałatki, m.in. jarzynowa
  • Ryba po grecku
  • Kulebiak
  • Kutia
  • Makiełki
  • Moczka

Wigilijne potrawy w Polsce są z reguły proste do wykonania i składają się przede wszystkim z plonów ziemi. Najczęściej używane składniki to zboża, mak, grzyby, kapusta, bakalie, a także owoce takie jak jabłka, gruszki czy śliwki, które lądują w kompotach, ale i wypiekach.

A jakie ciasta pojawiają się najczęściej na polskich stołach podczas świąt? Oto kilka z nich:

  • Piernik
  • Makowiec
  • Sernik
  • Orzechowiec
  • Szarlotka
  • Ciasto ze śliwkami

Boże Narodzenie to czas, kiedy wracamy do tradycji i cieszymy się wspólnym stołem. Bez względu na to, jakie dania wybierzesz do swojego świątecznego menu, pamiętaj, że najważniejsze jest spędzenie tego czasu z bliskimi.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj