Radio Gra Wrocław

Kilka bezcennych, przedświątecznych rad dietetyczki

Zbliżają się święta - czyli dla wielu z nas czas bezgranicznego obżarstwa. Na stole pojawią się dziesiątki pierogów, paleta różnych rodzajów ciast, ryby przyrządzane na wiele kombinacji czy litry barszczu. Jak w tym kulinarnym szaleństwie - zadbać o cholesterol i nie przytyć?

fot. kaboompics / pixabay.com

Sekret tkwi w przygotowaniu potraw – mówi nam specjalistka od dietetyki – Natalia Haczyk. Zacznijmy od wspomnianego już barszczu…

dietaswieta1

Podobnie rzecz się ma z przygotowaniem klasycznego makowca. Jest jedna prosta zasada – podpowiada dietetyczka.

dietaswieta2

Na stole wigilijnym królują także pierogi pod różnymi postaciami – mamy na przykład ruskie, z kapustą i grzybami czy ze szpinakiem. Tajemnica zdrowych pierogów drzemie jednak w cieście…

dietaswieta3

Jest też sposób, by tradycyjny karp nie był, nie był przyrządzony tylko w tłusty sposób…

dietaswieta7

– mówi dietetyczka Natalia Haczyk, specjalistka od dietetyki. Słodkości na święta nie należą do wybitnie zdrowych dań… Ale nawet w takiej sytuacji kulinarnej można pokusić się o zrobienie czegoś niesztampowego…

dietaswieta5b

A co zrobić, kiedy przesadzimy z jedzeniem?

dietaswieta6a

Picie alkoholu w połączeniu z dużą ilością jedzenia też jest niewskazane…

dietaswieta6b

Mówi dietetyczka Natalia Haczyk.