Zbliżają się święta - czyli dla wielu z nas czas bezgranicznego obżarstwa. Na stole pojawią się dziesiątki pierogów, paleta różnych rodzajów ciast, ryby przyrządzane na wiele kombinacji czy litry barszczu. Jak w tym kulinarnym szaleństwie - zadbać o cholesterol i nie przytyć?
Sekret tkwi w przygotowaniu potraw – mówi nam specjalistka od dietetyki – Natalia Haczyk. Zacznijmy od wspomnianego już barszczu…
Podobnie rzecz się ma z przygotowaniem klasycznego makowca. Jest jedna prosta zasada – podpowiada dietetyczka.
Na stole wigilijnym królują także pierogi pod różnymi postaciami – mamy na przykład ruskie, z kapustą i grzybami czy ze szpinakiem. Tajemnica zdrowych pierogów drzemie jednak w cieście…
Jest też sposób, by tradycyjny karp nie był, nie był przyrządzony tylko w tłusty sposób…
– mówi dietetyczka Natalia Haczyk, specjalistka od dietetyki. Słodkości na święta nie należą do wybitnie zdrowych dań… Ale nawet w takiej sytuacji kulinarnej można pokusić się o zrobienie czegoś niesztampowego…
A co zrobić, kiedy przesadzimy z jedzeniem?
Picie alkoholu w połączeniu z dużą ilością jedzenia też jest niewskazane…
Mówi dietetyczka Natalia Haczyk.