Takie środki mają pomóc zarówno osobom z otyłością, jak i osobom zmagającym się z problemami z apetytem. Zaprojektowano już prototypy - 12 z nich ma stymulować apetyt, a 4 zmniejszać.
Zespół dr. Jacka Łyczko tworzy środki z naturalnych olejków eterycznych i aromatów spożywczych. Oprócz wywoływania uczucia sytości lub najedzenia mają też nakierowywać apetyt na zdrowsze produkty.
Badania prowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu trwają od 2021 roku.
Pierwszą ich częścią były badania ankietowe (wzięło w nich udział 530 osób) m.in. na temat tego, jakie aromaty kojarzą się Polakom ze smacznym jedzeniem. W kolejnych etapach badań zespół skomponował odpowiednie zapachy, przebadał je pod względem chemicznym, przedstawił do analizy ekspertom sensorycznym, a w rezonansie magnetycznym przetestował ich oddziaływanie na odpowiednie ośrodki w ludzkim mózgu.
– czytamy na stronie internetowej uczelni.
Dr Jacek Łyczko na swoje badania zdobył grant w wysokości prawie 1,5 mln zł w ramach programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Posłuchajcie całej rozmowy z dr. Jackiem Łyczko, w której zdradza, jak wygląda praca nad stworzeniem środków regulujących apetyt, na jakim etapie są badania i jakie zapachy mogą wpływać na naszą chęć do jedzenia.
Paulina Sznajder