Radio Gra Wrocław

Dziś dzień sushi – dania, które prawdopodobnie wcale nie pochodzi z Japonii…

To potrawa, którą wszyscy kojarzą z Japonią, tymczasem sushi najprawdopodobniej pochodzi z Chin - to właśnie tam, przez przypadek, miał powstać jego pierwowzór: Chińczycy, przechowując ryby w beczkach, aby nie straciły świeżości, przekładali je ryżem z dodatkiem octu.

Co jest podstawą tego dania? Świeże produkty i odpowiednio ugotowany i zakwaszony ryż – mówi Krzysztof Witek:

suszi1

Do sushi możemy wykorzystać najróżniejsze dodatki: owoce morza, ryby, warzywa czy grzyby:

suszi2

Równie ważny jest imbir i wasabi:

suszi3

Niezbędnym narzędziem do robienia sushi jest odpowiedni nóż:

suszi4

Sushi, które dziś trafia na nasze stoły jest amerykańską wersją orientalnego dania:

suszi5

Tradycyjnie sushi spożywa się palcami albo pałeczkami. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata.