Radio Gra Wrocław Home

Muzyka Wybrana Dla Ciebie • Radio Gra Wrocław 95.1 FM Słuchaj Online Facebook

Pyszna zupa grzybowa z kwaśną śmietaną i chrupiącymi pieczarkami [PRZEPIS]

Facebook

Jesień to dobry czas na rozgrzewające zupy. Prezentujemy jeden z przepisów z najnowszej książki Jamiego Olivera.

/fot. © David Loftus, 2023

Zupa grzybowa często kojarzy się z potrawami wigilijnymi, ale warto ją przygotować również jesienią. Wykorzystaj tylko kilka składników i rozkoszuj się rozgrzewającą zupą.

Zainspirowany niedużą, ale potężną Czarnogórą, gdzie w gotowaniu chodzi o wydobycie maksimum smaku z lokalnych świeżych produktów, Jamie Oliver stworzył tę smakowitą zupę z grzybami na dwa sposoby.

ZUPA GRZYBOWA

KWAŚNA ŚMIETANA, CHRUPIĄCE PIECZARKI

4 PORCJE | ŁĄCZNIE 30 MINUT

4 ząbki czosnku

300 g mrożonki cebuli, marchewki i selera naciowego

750 g brązowych pieczarek

1 l bulionu drobiowego lub warzywnego

4 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki ze spiżarni: oliwa, pieprz, sól

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz ząbki czosnku i pokrój na cienkie plasterki. Postaw duży garnek z grubym dnem na dość dużym ogniu, wlej do niego 2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i mrożonkę warzywną. Podsmażaj kilka minut, a w tym czasie pokrój na kawałki 500 g pieczarek. Dorzuć je do garnka i dopraw sporą szczyptą pieprzu. Smaż składniki jakieś 10 minut, aż się zezłocą, wtedy wlej bulion i gotuj zupę kolejne 10 minut. Tymczasem pokrój resztę pieczarek tak, żeby ładnie się prezentowały (ewentualne okrawki dodaj do garnka z zupą), umieść je na blasze z odrobiną oliwy i posyp szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Piecz grzyby mniej więcej 15 minut, aż pięknie się przyrumienią i zrobią chrupiące.

Kiedy zupa się ugotuje, zmiksuj ją do pożądanej konsystencji i dopraw. Rozlej zupę do podgrzanych miseczek i każdą porcję przemieszaj z 1 łyżką kwaśnej śmietany. Na wierzch nałóż chrupiące grzyby i jeśli chcesz, skrop całość oliwą z pierwszego tłoczenia.

W jednej porcji:

kalorie – 189 kcal

tłuszcze – 13,2 g

tł. nas. – 3,5 g

białka – 10,9 g

węglow. – 5,8 g

cukier – 4,1 g

sól – 0,8 g

błonnik – 3,8 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera 5 składników po śródziemnomorsku w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean).

/fot. © David Loftus, 2023

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj