Jesień to dobry czas na rozgrzewające zupy. Prezentujemy jeden z przepisów z najnowszej książki Jamiego Olivera.
Zupa grzybowa często kojarzy się z potrawami wigilijnymi, ale warto ją przygotować również jesienią. Wykorzystaj tylko kilka składników i rozkoszuj się rozgrzewającą zupą.
Zainspirowany niedużą, ale potężną Czarnogórą, gdzie w gotowaniu chodzi o wydobycie maksimum smaku z lokalnych świeżych produktów, Jamie Oliver stworzył tę smakowitą zupę z grzybami na dwa sposoby.
ZUPA GRZYBOWA
KWAŚNA ŚMIETANA, CHRUPIĄCE PIECZARKI
4 PORCJE | ŁĄCZNIE 30 MINUT
4 ząbki czosnku
300 g mrożonki cebuli, marchewki i selera naciowego
750 g brązowych pieczarek
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
4 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki ze spiżarni: oliwa, pieprz, sól
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz ząbki czosnku i pokrój na cienkie plasterki. Postaw duży garnek z grubym dnem na dość dużym ogniu, wlej do niego 2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i mrożonkę warzywną. Podsmażaj kilka minut, a w tym czasie pokrój na kawałki 500 g pieczarek. Dorzuć je do garnka i dopraw sporą szczyptą pieprzu. Smaż składniki jakieś 10 minut, aż się zezłocą, wtedy wlej bulion i gotuj zupę kolejne 10 minut. Tymczasem pokrój resztę pieczarek tak, żeby ładnie się prezentowały (ewentualne okrawki dodaj do garnka z zupą), umieść je na blasze z odrobiną oliwy i posyp szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Piecz grzyby mniej więcej 15 minut, aż pięknie się przyrumienią i zrobią chrupiące.
Kiedy zupa się ugotuje, zmiksuj ją do pożądanej konsystencji i dopraw. Rozlej zupę do podgrzanych miseczek i każdą porcję przemieszaj z 1 łyżką kwaśnej śmietany. Na wierzch nałóż chrupiące grzyby i jeśli chcesz, skrop całość oliwą z pierwszego tłoczenia.
W jednej porcji:
kalorie – 189 kcal
tłuszcze – 13,2 g
tł. nas. – 3,5 g
białka – 10,9 g
węglow. – 5,8 g
cukier – 4,1 g
sól – 0,8 g
błonnik – 3,8 g
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera 5 składników po śródziemnomorsku w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean).